Frambozen taartjes
23 mei 2022
Ingrediënten
Taartdeeg
150 gr bloem
90 gr ongezouten boter
40 gr poedersuiker
1 eidooier
Citroencrème
2 à 3 citroenen
2 eieren
125 gram boter
100 gram suiker
2 doosjes frambozen (± 300 gram)
Wat poedersuiker
Boter en bloem voor de vorm
Bereidingswijze
- Doe de boter met de bloem en de poedersuiker in een kom en mix dit in de keukenmachine tot een kruimelig deeg met de structuur van nat zand. Met de hand kan ook: Verkruimel dan de boter door het bloem/suiker mengsel totdat je dezelfde structuur hebt.
- Voeg dan het ei toe en kneed snel tot een samenhangend deeg. Vorm tot een platte plak deeg, wikkel het goed in plasticfolie en leg het ongeveer een kwartier in de vriezer te rusten en om weer af te koelen.
- Verwarm de oven voor op 190C
- Haal het deeg uit de vriezer. Breek het in brokken en kneed even snel tot een handelbaar deeg wat niet te warm is.
- Rol het op een stuk bakpapier uit tot lap van 3-4 mm dik en ter grootte van de vorm.
- Doe het deeg in de vorm, druk de hoeken even voorzichtig aan, snij de randen mooi af en zet de vorm met het deeg even (5 min) in de vriezer.
- Haal de vorm uit de vriezer, doe het bakpapier en de steunvulling op het deeg.
- Zet de vorm voor 10-15 minuten in de oven om blind te bakken.
- Haal de steunvulling eruit op het moment dat de randen licht beginnen te kleuren en de bodem drooggebakken is. Bak dan nog even ca 10 minuten totdat de bodem volledig gebakken en goudbruin is.
- Laat de bodem iets afkoelen en haal hem dan voorzicht uit de vorm en laat volledig afkoelen op een rooster.
- Doe de boter in blokjes samen met de suiker en eieren in een steelpan (begin hiermee als de taartjes uit de oven komen zodat ze kunnen afkoelen).
- Rasp de schil van 1 citroen erover, pers dan beide citroenen uit en meet 100 ml sap af. Gebruik de derde citroen als je niet genoeg hebt. Doe ook het sap in de pan. Breng de boel al kloppend met een garde aan de kook tot het borrelt, zet dan het vuur zacht en klop nog 1 minuut flink door. Giet meteen in de gebakken taartvormpjes. Laat iets afkoelen.
- Duw de frambozen erin, in een cirkel van buiten naar binnen. Laat opstijven in de koelkast, maar serveer liefst op kamertemperatuur.
- Bestuif met een waasje poedersuiker.
- Bon appétit!